UITA - TE.........................! ! !


UITA - TE....  PE TINE!
UITA - TE...  PE BLOG!

PRIETENII BLOGULUI

vineri, 17 septembrie 2010

PARPANGHEL SI MA-SA GETA, A DE-SI ZICE MASAGETA!

motto: dacomania salveaza Rromania


BURICUL OMBILICULUI PAMANTULUI
Daca ati fi bolnavi iar medicul dvs., dupa ce v-ar consulta, v-ar diagnostica si v-ar prescrie tratamentul, v-ati mai duce la farmacie sa va cumparati medicamentele daca  v-ar mai spune si ca circa 80.000.000 de indieni din Punjab vorbesc o romana arhaica si se trag din masageti, adica din daci?
Ca masagetii ocupau toata Asia centrala si se invecinau cu chinezii care ii numeau yueci?
Ca primele ragete, icnete si interjectii care s-au auzit in Europa inca din paleolitic erau romanesti?
Ca toate toate limbile europene deriva din limba romana si ca antropogeneza europeana are centrul in Romania?
Ca, graiul romanesc a precedat sanscrita si ca latina romanilor este mai veche decat orasul Roma?
Ca Romania este buricul pamantului, caci aici s-au inventat agricultura, ceramica, ceramica pictata, scrierea, retelele de apa si canal, orasele si sistematizarea lor si ca stramosii romanilor de azi sunt Masa-Getii sau Scitii si inca Iler-Getii, Indi-Getii si Apii care locuiau in Spania?
Si ca daca chiar nu crezi si vrei totusi sa verifici orice cuvant romanesc cum arata in limba punjabi, atunci il cauti mata pe dictionarul online mai intai in limba engleza si apoi il traduci tot online, in punjabi. Poti recunoaste pana la 2.000 de cuvinte romanesti, zice 'mnealui. Ei, ia spuneti, ati mai avea chef sa va duceti la farmacie sau ati prefera sa faceti o plimbare prin parc ca sa va adunati mintile?

E PLINA LUMEA DE NAPOLEONI
Eu am incercat aceasta dubla retroversiune dar nu am nimerit niciunul dintre cele 2.000 de cuvinte norocoase. Ba mai mult, dorind in continuare sa verific practic teoria domnului doctor nelingvisit si neistoric, Lucian Iosif Cuesdean, caci despre domnia sa este vorba - vezi si cartea: "Senzational! Suntem romani de peste 2.500 de ani" - pe care marturisesc cinstit ca nu am indraznit sa o cumpar, din principiu, caci acolo unde vad titluri in care apar cuvintele "mistere, secrete si senzational" stiu ca, oricat m-as stradui, nu-mi voi gasi portofelul - asadar, din nevoia de verificare, am incercat sa ascult cu atentie si cateva cantece populare din Punjab, in speranta ca voi intelege. Speranta mi-a fost desarta. N-am inteles o iota. Incercati si voi, va rog, caci poate aveti mai mult noroc decat mine.
Senzational! Ca suntem in ochii venerabilului doctor septuagenar, fraierii de romani care vom cumpara cartea cu facaturile lingvistice ale domniei sale nu ar fi chiar atat de senzational, caci s-au mai vazut si alti medici, precum onorabilul doctor romano-american dacomaniac Napoleon Savescu, medici care, in loc sa-si vada de meseria lor, dau buzna in istorie si injecteaza meningele inflamat al credulilor cu protocronism si patriotism dacic. Senzationalul de-abia acum incepe. Ian stati o clipa sa vedeti ce ar fi daca ar fi sa fie adevarata, teoria domnului doctor Lucian Iosif Cuesdean. Ca pana la urma ce conteaza ce debitezi? Daca iese o tzir' de glorie si-un banutz pe deasupra, cu atat mai bine.

LAUTARUL SI POETUL FRATE BUN CU MASAGETUL 
Teoria dacilor migratori catre Asia si raspanditi de milenii prin India nu este noua. Dom'doctor Cuesdean zice ca istoricul Herodot zice. Cu un an in urma, in urma unor cautari asidue, incercam sa conving un dacomaniac ca regiunea Bihari si limbile vorbite de locuitorii ei, din nord-estul Indiei, nu au cu nimic de-a face cu Bihorul, cu dacii si cu limba romana de azi si ca Bihor nu este un toponim dacic, ci maghiar, si ca impreuna cu Hajdú-Bihar din Ungaria configureaza Euroregiunea Biharia, conform Wikipedia. Acum doctorului nostru i-a casunat pe Punjab. Iata parerea avizata a cantaretului punjabi Aman Hayer:
"For those that are interested or confused what Romani / Cigano / Tsigano / Flamenco is then please read my profile - Thanks
THE RROMANE HAVE NOTHING TO DO WITH ROMANIA OR THE ROMANS FROM ITALY. THE WORDS ARE JUST COINCIDENTALLY SIMILAR.
Rromane (Gitanos / Ciganos) originate from Northwest India and many still speak a language similar to old Panjabi & Rajasthani.
("Dil Nai Lagda" = Rromani 'ilo na layas')".
apud: http://www.youtube.com/watch?v=Q-l168nStQA
Aceeasi parere o au si specialistii care considera ca populatia rroma provine din Punjab iar rromii vorbesc o limba care face parte din ramura indo-ariană a familiei de limbi indo-europene. Pai atunci fratilor, stati putin sa ne socotim! O parte a urmasilor dacilor migratori, adica rromii, care se desprind din regiunea Punjab, se intorc in urma cu 1.000 de ani pe urmele stramosilor lor masageti si ajung in final in patria mama, Romania unde se intalnesc cu ceilalti urmasi ai dacilor, fratii lor de sange, adica cu noi romanii. Si nu se opresc nici aici. Continua sa umble pe urmele pasilor stramosilor lor dacii, adica pardon, romanii, prin toata Europa, care de drept, in vechime, le-a apartinut pe de-a-ntregul. Iar ei, spre deosebire de noi, au constiinta acestui "acasa" in fiecare tara din Europa. Si se comporta in consecinta. Iaca Congresul din Germania in care isi modifica numele din masageti si de alte denumiri, in numele de rroma.
Pai nu este senzational! Iaca-ta ca numai ei, rromii si nu noi, dacii, pot intr-adevar sa valideze spusele doctorului neistoric Napoleon Savescu: "noi nu suntem urmasii Romei". Asadar daca prin absurd cei doi medici ar avea dreptate in sustinerea teoriilor dacomanice,  inseamna ca nu trebuie sa ne indoim nicio clipa ca rromii sunt neam de neamul nostru. Si noi de-al lor. Inseamna ca europenii nu gresesc atunci cand nu fac deosebire intre etniile noastre. De ce ar face-o? Traiasca Rromania! Ce poate fi mai mishto si mai inaltator?
Ooooo... Zamolxe, vino sa ne vezi!

Dar daca nu-i asa?

Post Scriptum: Acest articol nu este decat un biet semnal de alarma tras impotriva rasismului. Orice alta interpretare inseamna o intelegere eronata a sensului in care a fost construit articolul. Ba mai mult! Sunt constient de faptul ca romanii de maine sau poate cei de poimaine, in situatia unei natalitati scazute, ar putea fi preponderent de etnie rroma. Asa a mers si merge inainte istoria cu dacii si romanii. Iata dovada:

Sursa foto: wikipedia

55 de comentarii:

  1. :))))
    Sâc, Danule, că eu am priceput, nah!
    E vorba de clipul cu folclorul.
    Fii atent, când tanti aceea în rochie verde spune (cântă, adică, mai pe la început): "ăăăăăăă". Păi nu şi-e clar că şi noi pronunţăm la fel?!
    "Dupe" care spune ceva despre sole care seamănă cu sule (diferenţa dintre o şi u e insignifiantă şi ţine de accent, deci nu ne împotmolim noi la o vocală.)
    Acum, mă tot întreb despre ce activitate cântă ea când pronunţă cuvântul cu pricina. O fi vorba despre marochinărie? Eu aşa înclin să cred, dacă urmăresc cum dansează ţopăit şi apoi îşi mişcă lasciv şoldurile. Fata vrea să ne lămurească că e desculţă şi n-are nici curea. I s-au rupt sandalele, asta-i sigur. Şi mă gândesc că le-o fi dat la reparat, deh, unde marochinerul...cu sula...
    :)))))

    Cu bine,

    RăspundețiȘtergere
  2. Erată: şi-e = ţi-e
    scuze...

    RăspundețiȘtergere
  3. "Din pacate (si in context expresia este cu adevarat potrivita), Europa de maine va apartine arabilor si tiganilor. De aceea consideram ca cea mai grava crima facuta impotriva europenilor de bastina si a culturii europene este deschiderea larga a portilor Europei hoardelor barbare si hamesite de foame din Asia si Africa, hoarde care vor transforma Europa crestina, civilizata si prospera de astazi in Euro-Indo-Arabia de maine, in care urmasii nostri vor putea, probabil, supravietui pentru cateva generatii in "rezervatii"...
    Iar noi, europenii de rand, stam cu bratele incrucisate si ne vaicarim de toate ticalosiile care se petrec sub soare fara a intreprinde nimic. Asa incat ne meritam soarta, spre rusinea noastra, a tuturor ! „

    ( Neagu Djuvara - "Indo-europenii se sinucid incet, dar sigur ")

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta e. Ne tragem din toate pietrele pamantului si avem cu ce ne bate in piept...Din primul clip eu am inteles totul...adica "lumea danseaza cand se simte bine" Vive la France

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi se pare o copilarie faza cu demonstratul superioritatii unei rase sau natii. Tigani, romani, indieni , daci, aborigeni, africani...mai conteaza? Sunt doar diferente culturale, insa ca fiinte umane suntem fundamental la fel. Si apoi, daca credem in reincarnare, doar nu ne-om fi nascut mereu in aceeasi natie. Ar fi frumos ca Gheorghe Funar sa se nasca in Ungaria intr-o viata viitoare, Mao Zedong sa fie acu` un tibetan batut de soarta si de soldatii chinezi, iar toti din Ku Klux Klan sa o arda prin Africa, rupti de foame.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Dan, eu nu stiu de ce a parut la sectiunea "Linkuri de intoarcere catre aceasta postare" (cred ca asa scrie) legatura lapostarile de pe blogul meu, caci eu nu am facut asta. Nu sunt eu in stare sa ma vâr asa in ochii altora asa... Sterge tu, te rog, asta, nu stiu cum sa procedez (nici nu stiu cum se face).

    RăspundețiȘtergere
  7. Stanjenel,
    Draga Stanjenel, :)

    Ma opintesc de cateva luni bune cu comentarii cat mai echilibrate la articolele postate de grupul zamolxianistilor stransi in jurul domnului profesor de istoria religiilor Octavian Sarbatoare, ning al carei membru cu onor te afli si tu.
    Crede-ma ca uneori mai simt si eu nevoia sa-mi plang in pumni si sa-mi musc mainile si pe la mine pe-acasa.

    Nu cu ideile domnului Sarbatoare am eu o problema, ci cu ale unora dintre fani. Faptul ca sunt roman mie imi este suficient pentru un patriotism calm - a se citi neisteric si mai ales neistoric. Nu ma vad in capul meu nici dac si nici roman de la Roma, ci un parlit de romanas fara ifose istorice glorioase pe care le consider toxice.

    RăspundețiȘtergere
  8. Da Nima, sunt absolut de acord cu citatul transmis de tine. De altfel in acest spirit am vrut sa arat goliciunea ideilor apartenentei sau mai bine zis a identificarii cu un singur stramos. Nu consider ca este un gest neromanesc, ci dimpotriva, mi se pare corect fata de noi insine sa ramanem echilibrati in aprecieri, cu atat mai mult cu cat istoria poporului nostru are perioade extrem de incetosate si greu de apreciat, din lipsa unor dovezi istorice. Patriotismul exagerat nu tine loc de istorie.
    Am corectat printr-un post-scriptum necesar ceea ce trebuia sa spun de la bun inceput. Iti multumesc frumos pentru atentionare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sorine:)

    E un comentariu extrem de elegant si in ultima instanta foarte adevarat si apreciez in mod deosebit asta. Iti cunosc foarte bine sentimentele si daca cumva am gresit fata de tine, imi cer respectuos iertare. Trebuie sa ma justific: nu suport exagerarile.

    Iti multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Luize,

    Niciun moment nu mi-a trecut prin minte sa pun vreo etnie in inferioritate. Ci din contra, am considerat ca cei care se cred daci pursange ar trebui sa ia in calcul orice varianta, cat de neconvenabila li s-ar parea. De aceea m-am si simtit obligat sa postez post factum, un post scriptum - mama ce calambur mi-a iesit... :) iar atentionarea ta, extrem de corecta m-a indemnat sa fac ceea ce indeobste nu se face.

    Iti dau perfecta dreptate in ceea ce afirmi si te rog sa intelegi diferit demersul meu. Eu nu arunc nicio clipa anatema pe rromi, oricum ar fi impotriva principiilor mele, ci pe dacomaniaci. Comentariul tau mi se pare absolut corect. In fata lui Dumnezeu sau a Universului nu valoram mai mult decat furncile sau gandacii de bucatarie :)))

    Ma inclin.

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Cristiana,

    Cred ca eu sunt de vina, dar ceea ce a aparut s-a produs din nestiinta. Am pus al doilea link de includere la articol "buricul pamantului", care avea deja atasat o trimitere catre tine, de la penultima postare. Am sa incerc sa remediez. Crede-ma te rog si iarta-ma ca nu mi-am dat seama!

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna dimineata!
    Am inteles. Sigur ca te cred. Nu vreau sa crezi ca ma vâr in ochii tai. Si asa ma retin din comentarii de cele mai multe ori, caci nu este cazul sa discut despre faptul ca parerea mea este undeva intre pozitia ta si a dânşilor, ceea ce ar atrage explicatii prea multe, care oricum nu vor fi acceptate. Si este normal. Drept pt care ma limitez la a scrie ce stiu pe blogul si siteul meu, cine vrea sa citeasca bine, cine nu - nu. Parerile mele despre lemurieni si atlanti, despre maimute si diferentele spirituale intre diferite specii planetare le voi pune acolo.

    In fond in lume sunt particele de cunoastere, si majoritatea dintre noi extindem partea si o facem intreg. Si ti-am mai scris, totul este reactie de la vehicularea cu obstinatie a teoriei expansiunii iudee care ar sta la baza intregii lumi, pe care din ce in ce mai multa lume nu o mai suporta.
    Sunt lucruri care se vor echilibra in timp.
    Dar de la cele prezente nu se poate duce inca o cercetare corecta, atata vreme cat ne mai conducem inca dupa ideile inoculate in Evul Mediu. Noi ne straduim sa gasim corespondente materialiste, in timp ce aceia care ne ameninta cu iadul daca procedam altfel cerceteaza in institutii specializate exact ceea ce neaga. Oamenii insa au deschidere (nu conteaza cu câţi ochi!!), si-au acceptat posibilitatile extrasenzoriale sau chiar numai intuitive, clar-intuitive, dar pana a cerceta si nu a raspandi doar intuitiile mai vechi ale celor care au facut un bine la vremea lor - va mai trece un timp.
    Daca am intrat in cercetare, gandeste-te ca sunt repudiata si de cei care oricum nu cred nimic, si de catre cei care se tin inca cu obstinatie - cu frica, de fapt - de ideea ca misterele nu trebuiesc cercetate. Nici ceea ce au scris altii - nu trebuie cercetat. Si asa e suficient. Ideea suficientei se plimba in lume cu etichete scrise in lb. engleza.
    Deocamdata vrem bani, multi bani, nu cercetare. Vezi, tocmai asta inteleg, si stau deoparte. Nu din frica. Din intelegere si un fel de respect pentru greutatile de intelegere ale altora.
    Si ale mele, caci sunt destule, har Domnului!
    Toate cele bune, tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  13. Saru'mana Cristiana,

    iti multumesc fruos ca ai inteles situatia.

    Desigur ca lucrurile stau asa cum zici, cu exceptia probabil a iudeo-crestinismului pe care, ca fenomen care provoaca lehamite unora, l-as nuanta un picutz si de ale carui forme iar nu fond (chestie de interpretare) de leaga marea maoritate a spiritualistilor.

    Multe lucruri au inceput sa puta in povestea zamolxianismului. Adu-ti te rog aminte de "mesaj de la Zamolxe", channelizat de Mihaela Palade, cu care si-a inceput dom' profesor Sarbatoare pledoaria pentru reincalzirea supei spiritualitati dace si iata acum ce zic oamenii incapuciatului despre iudeo-crestinism, varandu-i in gura lui Zamolxe niste ineptii armaggedonice mai mari decat ei, aflate vezi bine tot prin channeling:

    http://www.revistacosmos.ro/zamolxe-parintele-romanilor/

    De aceea sunt atat de pornit impotriva manelo - channelizarii si a salatei de idei din capetele dacomaniacilor. Nu pe Zamolxe - fie-i tarana usoara - il banuiesc de schizofrenie sau de impostura, ci pe cei care pretind comunicare in direct cu el.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ai, dreptate, Dan.
    Şi cred că datorez un comentariu serios atât domniei tale şi celor care-ţi vizitează "sufrageria".

    Suntem un popor mic care a dat lumii atâtea minţi luminate, care n-a cotropit sau asuprit pe nimeni şi reprezentăm un exemplu de răbdare, blândeţe şi omenie. Pentru mine, acest fapt e suficient. De acolo-mi vine bucuria (nu mândria!!!) de a fi român.
    M-am tot întrebat, la ce ajută astfel de teorii care din punct de vedere ştiinţific sunt insuficient susţinute şi -foarte probabil - rămân la nivel de speculaţii? Ce-am avea de demonstrat?
    Ok, să admitem că suntem buricul pământului.
    Aşa, şi?! Cu ce schimbă asta statutul nostru actual?
    Poate doar să satisfacă frustrările unor persoane, să ameţească minţile unor tineri şi să incite anumite orgolii.
    Îmi pare că acest "spectacol" face parte din o altă categorie de gesturi, o categorie mai puţin utilă poporului român şi mai productivă pentru buzunarul autorului.

    Cineva ar trebui să scrie o carte în care românii să fie îndemnaţi să-şi folosească la maximum potenţialul, să lase privitul în ograda altuia şi să dea fiecare ce are mai bun atât in domeniul în care activează, cât şi in viaţa privată, să se străduie să devină un exemplu pozitiv oriunde şi oricând. Dar, probabil că pe aceea ar citi-o şi mai puţini...
    Sau, şi mai bine ar fi ca un grup de români să-şi suflece mânecile şi să purceadă la treabă. Pur şi simplu, fără vorbe!
    Se scrie mult, se vorbeşte enorm şi se face...nimic!

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu am stiut despre cele scrise de tine, iar daca pun bloguri si siteuri pe blogroll este pt a se urmări si alte pareri decât cele proprii, dar nu inseamna ca sunt de acord cu ele, în totalitate. Dar se pare ca si tu faci acelasi lucru, de aceea ne putem intelege!
    O sa citesc si eu. Desi, sa ne intelegem: sunt de acord cu tine in privinta exagerarilor, dar nu si in privinta argumentelor, in totalitate.
    E normal, si e bine asa.

    RăspundețiȘtergere
  16. Lumi, ringurile sunt "aranjate" şi nu poţi pătrunde pe nicăieri deocamdată. Dar ce putem face noi este să ne schimbăm noi înşine atitudinea în lume. Să nu aşteptăm ca altul să facă ceva de la "conducere". Să ne ajutăm reciproc, în loc să ne ucidem şi mintea, şi sufletul, şi trupul. Cand multi vor face asta, atunci abia se va schimba ceva.
    Deocamdata generatia veche nu mai are putere să lupte dupa vremurile traite, generatia noua este in frânghiile scolilor si firmelor, vinde pamanturile ca să-şi cumpere maşini scumpe căci aşa văd în jur, in loc să foloseasca ce au pentru a incepe sa traiasca cuminte si curat, sa se uneasca cat mai multi si sa devina o forta activa din interior.
    Fug la treburi, mai vorbim.

    RăspundețiȘtergere
  17. Cristiana, sunt foarte de acord cu prima parte a răspunsului tău.
    Legat de :
    "Deocamdata generatia veche nu mai are putere să lupte dupa vremurile traite..."
    permite-mi să te contrazic.
    Generaţia "veche" nici nu trebuie să lupte, în sensul exact al cuvântului, dar poate şi trebuie să le explice celor tineri care este situaţia, ca să-i ajute să înţeleagă rostul unor lucruri. La asta să se adauge exemplul personal pe care-l dau "cei vechi", astfel ca ei să reprezinte (nu doar prin cuvânt ci şi prin faptă) un model moral, civilizat şi echilibrat de viaţă. E greu pentru noi toţi-de acord!, dar este posibil!

    RăspundețiȘtergere
  18. “Vom fi iarăşi ce n-am fost si încă mai puţin decât atât”.


    Nostimă această nouă versiune a sublimei povestioare a nobleţei pierdute a valorosului, dar nedreptăţitului popor român. Mă număr printre cei care suferă că « patriotismul » nu se mai profesează şi simte la nici un nivel: individual, instituţional sau colectiv. Nici măcar cei mai râncezi demagogi dintre politicieni nu o mai fac, pentru că patriotismul nu mai e « trendy ».

    Dar nu cred că ridicolele speculaţii ale cercetătorului în dodii fac parte din categoria faptelor şi vorbelor care pot resuscita patriotismul românaşilor si româncuţelor, fie ei norod sau tagma jefuitorilor. Aşa că poate este înţelept ca maestrul cu pricina, după înţeleptele penetrări intelectuale în misterele mă-sii Geţilor, să fie îndrumat acum spre mamele şi soţiile Gepizilor.

    Acest punct G fiind atins, am putea poate să ne aruncam o privire curioasă asupra eventualelor complexe de superioritate pe care românii, în căutarea de repere flatante, le-ar mai putea avea, în ciuda suferinţelor cronice de defetism. Luize expediază foarte energic ideea « superiorităţii rasiale sau naţionale ». Şi bine face ! Citatul din Neagu Djuvara dat de Nima mă lasă pe gânduri. Nici nu îndrăznesc să-l calific cum merită, deoarece nutresc suficientă admiraţie faţă de superba vitalitate intelectuală a venerabilului istoric si aventurier.

    Cine sunt hoardele hămesite şi barbare”

    Reţin doar expresia « hoarde hămesite şi barbare ». Citiţi astăzi presa occidentală şi vedeţi cui se potriveşte acest vers.

    Etichetările rasiste si fasciste sunt facile dar nu au rezolvat şi nu vor rezolva niciodată nimic. Oamenii sunt în esenţă lor aceiaşi, ca şi nevoile lor fundamentale. Daca românii sunt plasaţi de către confraţii lor europeni sau de către geografie la mahalaua continentului, nu le serveşte prea mult să caute alte periferii, în raport cu care să arate mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  19. Mintile romanilor privite in totalitatea si structura lor ancestrala, si ma refer aici la egregorul national, :) ar putea sa semene cu un tort amar. Sunt blaturi istorice - in sens culinar iar nu in sens peiorativ - desi si acesta din urma ar reprezenta un alt aspect al strecurarii noastre printre neplacerile istorice - asternute unul peste celalalt si insiropate cu picioare luate in coaste, lacrimi amare si noduri in gat. Cu riscul de a fi creat o imagine prea patetica am vrut sa arat de ce scormonim sub tort, caci poate doar asa vom gasi macar o urma de dulceata, fie ea si dacica. Protocronismul specific popoarelor sarace este un drog extrem de toxic, nascut din frustrari de natura istorica.

    RăspundețiȘtergere
  20. Faustinus, bun venit. :)

    Am ajuns la comentariul tau imediat ce l-am postat pe-al meu. Ce chirurg istoric minunat ar fi iesit din tine... :) Cate tumori istorice maligne ai fi putut scoate fara dureri si fara anestezie din creierasele romanesti.... Vocatia o ai, vezi bine!:)

    Esenta protocronismului este magistral prinsa in parafraza ta, de al carei adevar revelat umoristic rad si-acum:

    “Vom fi iarăşi ce n-am fost si încă mai puţin decât atât”.

    E antologabila! :)))
    Cu voia ta, o s-o trec pe coloana din dreapta de pe buricul pamantului, daca nu te superi! :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Sunt scarbiţi, Lumi, de agresivitatea cu care sunt tratati, si au incliantia sa faca acelasi lucru, caci nu sunt chiar asa de înălţaţi încât să nu reziste exemplelor... Nu este bine sa fii bun in aceasta lume, asa se crede. Eu, Dan, daca am o părere de acest fel, daca sunt cautătoare de acest fel, sunt dusă după lumea asta, nu?! Ai vreo inclinatie sa ma accepti?! Te lasi incredintat ca realist este sa fii dur, ironic, încontrant, etc. Nu am nimic împotrivă, doar că eu nu sunt aşa... Si nu ma las !! Asa sa-mi dea Dumnezeu forţă să merg mai departe, în lumea pe care cred o percep foarte clar exact aşa cum este: cu toate relele şi cu toate bunele ei.
    Asadar, chiar si generatia mea e mai bine cârcotaşă decât constructivă. Generatia ta, Lumi, este ocupata cu copiii care le cer, profesorii care cer, medicii care cer, preotii care cer... nu prea multi cei care ofera.
    Ar fi multe de spus. Eu cunosc multi oameni care stau si privesc. De generatia ta. Ar fi mai in puterea lor sa ofere exemplu, caci sunt la o varsta numai buna de indrumat si lucrat.
    Bine, ne referim acum la cei care ar putea si nu fac. Dar fiecare are ceva de zis in aparare. Fiecare se lupta cu ceva. Nu?!
    Noi facem ceva, dupa puterile noastre. Ma refer la tine. Iei pozitie, te lupti si inghiti cu demnitate răutăţile altora, dai exemplu bun de încercare de a face lumea să creada că exista si altceva decat cele obisnuite.
    NiMa la fel, din toata greutatea ei pe care o indura cu gratie. Or mai fi si altii, nu zic ba. Uite, fac ceva chiar si cei care pupă zalmoxianismul pe care nici eu nu-l înghit, asa cum il prezinta ei, caci inca nu au habar prea mult ce facea Zalmoxis. Aduc in fata ceva nou, ne zguduie un pic. Mie mi-e ruşine că am scris atât de palid până acum despre el si invataturile sale concrete, reale, deşi nici atât nu se crede. Poate când voi ajunge la detaliile celor de până acum s-o mai schimba ceva în lume si vor fi primite. Poate nu vom mai gândi numai prin prisma ochilor de lângă nas.
    Atunci vom înţelege ce făcea Zalmoxis. Şi rarii bătrâni care ştiu nu vor mai plânge...
    Şi nu vom mai dori nici o religie din lume, fie a noastra, fie a altora, ci doar să trăim cuminte si curat. Si la propriu, şi la figurat. Iar trecutul să ne fie doar exemplu, să ne canalizeze forţele, fiecare după cum poate. Trecutul ne poate incredinta ca avem foaarte multe forte nefolosite, ca avem si inclinatii animalice pe care trebuie sa le evitam.
    Insa doar prezentul ne face să trăim experienta pe care o avem. Pe el trebuie să-l avem in vedere tot timpul.

    RăspundețiȘtergere
  22. Bunule, bine te-am regasit!
    Bun regasit, tuturor!

    Eu m-am saturat si de minciuni, si de vorbe multe, frumos colorate si chinuit argumentate.
    M-am saturat si de bariera pe care o punem intre "noi" si "ei" (noi si ei fiind oricine si orice); m-am saturat si de falsa pretentie ca suntem spirituali, in timp ce ne pozitionam (cand e cazul) in rasa "superioara" fata de o alta "inferioara", argumentand ca noi suntem "mai" civilizati decat "ei" etc.
    Mi-e lehamite de tot produsul acesta intelectual cu aroma spirituala ce sustine cu nonsalanta mormane de minciuni!
    Inventam tot felul de idei abracadabrante pentru a ne individualiza, a ne distanta, a ne pozitiona in tabere diverse... spre a lupta unii impotriva celorlalti.
    Dumnezeu a fost facut bucati, adjudecat fiind de atatea capete "i"luminate; acum vine timpul adevarului sa fie adjudecat!

    RăspundețiȘtergere
  23. :)
    Salut cu respect şi admiraţie comentariul domniei tale, Faustinus.

    RăspundețiȘtergere
  24. Danule, poate a venit momentul să privim înainte, să abandonăm "blaturile" de orice fel şi să căutăm cireaşa din vârf.

    RăspundețiȘtergere
  25. E adevărat ceea ce spui, Cris.
    La fel de adevărat ca şi faptul că printre noi sunt oameni care au privilegiul de a primi informaţii importante şi utile, un plus de cunoaştere prin intermediul revelaţiilor şi intuiţiilor. Aceste canale par a fi mai accesibile celor care cred în posibilitatea omului de a trăi frumos şi care doresc să pună umărul, după puteri, la renaşterea acestui popor.
    Însă tocmai de aceea, chit că uneori simţim că am epuizat ultima fărâmă de putere şi răbdare, e necesar să mergem mai departe.

    Poate greşesc, dar cam aşa văd eu lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
  26. Bine-ai revenit Andrei,

    Chiar si-asa sastisit de "spiritualitate" eu ma bucur tare mult ca te-ai intors! :) Pe unde ma uitam vedeam numai bloguri parasite sau inchise: Iris, Alessia, Ultimus - tocmai l-a redeschis, Oana Grosso Modo. Cine sa mai sufle-n jar!

    Poate vom asista si la o reconciliere istorica intre Stanjenel, Alessia si tine, datorata in opinia mea unei comunicari si maicuseama unei receptari imperfecte, caci ma doare sa va vad imbufnati.

    Ma duc sa caut vitelul cel gras. :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Stanjenelule,
    :)

    Acesta este intr-adevar mesajul corect pentru fraierii de romani, printre care din nefericire ma numar si eu ca apt combatant, care traiesc atarnati cu mintea in trecut.

    Ai dreptate! De fapt nu ar trebui sa ne pese. Umbla o vorba: trecut de c..t, prezent de c..t, bine cel putin ca nu avem niciun viitor!
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  28. Bunule, nu sunt imbufnat pe nimeni.
    Tot cautam casuta fetei frumos colorate sa o salut... nu am gasit-o!
    Ma bucur insa ca e aici!
    Iris, fata frumos colorata, imbratisare mare.
    Iar ai ascuns casuta. :(

    Cine isi ia drept partener de drum supararea, isi pune-n carca singur o piatra de moara.
    Parerile diferite nu sunt menite sa ne dezbine, sa ne transforme-n adversari, ci sa ne completeze tabloul: suntem similari si totusi, atat de diferiti!
    Nici casuta alessiei nu mai e deschisa.
    Ce s-a-ntamplat?!
    :(

    RăspundețiȘtergere
  29. Mi-au venit în minte nişte versuri ale lui Pavel Coruţ:

    "Deşi suntem frumoşi şi buni,
    Iubirea noastră-i un blestem.
    Se-nfruntă-n cer Zeii străbuni,
    O zi de linişte n-avem."
    (Ne-om întâlni în Cer)

    şi-mi vine să întreb: chiar aşa să fie?
    Adică, principiile zalmoxianismului să fie opuse şi ireconciliabile cu cele ale creştinismului?

    Întreb, doar.

    RăspundețiȘtergere
  30. Parerea mea... Nu vreau sa il incontrez pe dl. Corut, dar eu consider ca nu este chiar asa. Decat daca ne referim la Vechiul Testament. Si unele lucruri din Epistole. (Ma rog, si celelate carti cu origini iudee, dupa care ne-evreii sunt animale... Desi asta inseamna ca noi nu facem parte din triburile lor care ar fi... Dar ajungem prea departe!!!)
    Eu ma orientez catre invataturile lui Iisus din Noul Testament, dar un preot mi-a spus ca, desi e de acord cu mine ca Vechiul Testament nu ni se potriveste - sub forma in care, spre un simplu ex., am ajuns si la nunta sa ne casatorim ca Rashela pe care nu o cunosc, si inca si altele - daca nu credem in VT nu suntem crestini. Atunci am spus ca sa ma judece Dumnezeul in care cred eu si gata. Si nu am de ce sa zic Doamne mă iartă.
    Mai curand ma gandesc ca nunta noastra sa fie ca a Ilenei Cosânzene!! Nunta din codru!!! (Auu!! or sa zica unul-altul ca ma dau dupa Wicca!! Ei, las'sa zica, ca nu li se saraceste gura, oricum!!)

    RăspundețiȘtergere
  31. Andreiule,

    Tu nu, evident. :) Dar fetele nu s-au inteles asupra unor nuante... mama lor de nuante si de interpretari.:(

    Oricum timpul diminueaza importanta lucrurilor si stim cu totii ca le rezolva pe toate. Ma bucur ca incet, incet, lucrurile dau impresia ca o iau spre bine. :)

    RăspundețiȘtergere
  32. Stanjenel si Cristiana,

    Va redau mai jos, din lene evident, parerea mea asupra tabloului general, dintr-un fragment al unui comentariu de pe reteaua literara:

    "Nu ma opun credintelor nimanui. Face parte din firea omului sa creada in "ceva" sau "cineva", caci daca aceste iluzii nu ar exista, oamenii si-ar pierde sensul existentei personale. Bajbaiala prin ceata groasa a celor vazute si nevazute si nevoia permanenta de a ridica ceata il impinge si il mentine pe om in viata de la inceputurile existentei sale si pana acum......

    ....Credintele in vazute s-au dovedit de-a lungul istoriei omenirii limitate si paradigmatice. Unele credinte in nevazute si in special cele spiritualistice (caci cele spirituale sunt cu totul altceva) si religioase nu au nevoie de sustinere si argumentatii logice, avantajul lor fiind acela ca fortand si eliminand limitele rationale, pot impinge cauzele oricarui fenomen in absurd, fara mustrari de constiinta din partea celui care o face.

    Degringolada spirituala, pe fondul nesigurantei tot mai accentuate a zilei de maine prin care trece omenirea si in special societatea romaneasca, a creat o bresa prin care se strecoara cu usurinta orice teorie buna sau falsa care poate arata a colac de salvare. Iata ca nu trebuie sa cauti neaparat, ci poti vedea cu ochiul liber o recrudescenta a sectelor, a curentelor spiritualistice, a partizanilor fanatici ai ideilor de conspiratie mondiala, protocronism, cotropiri extraterestre, salturi in dimensiuni iluzorii, armaggedoane si apocalipse si tot caruselul de iluzii - unele chiar frumoase si bine intentionate - care ne coloreaza pana la urma viata....."

    Si daca reusim sa separam graul de neghina apoi atunci toate cele spuse precum si multe altele stau fara indoiala sub incidenta unei maxime a scriitorului Saul Bellow care zice - zi-i mai Sauleo!:

    "Se poate investi o grămadă de inteligenţă în prostie, atunci când există o adâncă nevoie de iluzie".

    RăspundețiȘtergere
  33. Ca o completare a celor ultime spuse de catre Bunul ar fi: "Black Death", un film ce prezinta o perspectiva a perceptiei "celor nevazute" si consecintelor acestei perceptii. Merita vazut, il recomand!

    RăspundețiȘtergere
  34. Happyendstory (12.58), mulţumesc pentru vorba bună!

    Dane (12.36), anto(b)loghează-mă fără milă, dacă găseşti de cuviinţă! Trage-mă pe dreapta! Oi fi eu de stânga, dar nu mă pot supăra dacă mă pui la dreapta ta !

    RăspundețiȘtergere
  35. Sunt şi eu un pesimist crispat, dar poate nu trebuie să ne pierdem speranţa! M-am uitat abia acum la dansul fetei în verde din clip. M-a dus cu gândul la două chestii.

    Prima a fost « Nunta Zamfirei » şi o posibilă definiţia a progresului : « trei paşi la stânga linişor, şi alţi trei paşi la dreapta lor ! » Apropo: probabil că pinguinul ăsta nou e mai promiţător de progres. Am băgat de seamă că se fac mai mulţi paşi înainte decât înapoi !

    A doua a fost « Horea », un film românesc vechi din vremea de tot mai frecventă amintire, pe care l-am revăzut ieri. Culmea este că, deşi reconstituirile istorice erau filme teziste, care trebuiau să transmită mesaje oficiale, compatibile cu « idealurile comuniste », pelicule precum “Horea” tot mai au un filon patriotic activ, dacă privim patriotismul drept o stare emoţională. Probabil că este meritul artiştilor care reuşeau să rafineze prin arta lor materia primă oarecum rudimentară. Şi orice mi-aţi spune mie despre conformismul, oportunismul şi artificiozitatea unor opere de artă produse pe timpul vechiului regim, eu cred că se crea cu o doză incontestabilă de sinceritate …

    Ceea ce lipseşte supărător din „capodoperele” actuale în care ingrediente precum sexul explicit, limbajul trivial şi anticomunismul ostentativ fac o reţetă infailibilă de succes.

    RăspundețiȘtergere
  36. Te salut, Andrei. Bine ai revenit!


    Danule, ne pasă şi e normal aşa. Poate ar fi bine să explic puţin ceea ce intenţionam să zic.
    Oricum, departe de mine ideea de a fi nepăsătoare faţă de istoria acestui popor.
    Era un joc de cuvinte prin care spuneam că n-ar strica să ne centrăm atenţia pe ceea ce-am devenit. Până a apuca să-i facem de râs pe înaintaşi.

    Referitor la problema principiilor, eu vă spun doar atât: poate afirma vreuna dintre domniile voastre că a fost creştin cu adevărat ? Nu doar cu numele sau prin participarea la nişte ritualuri ale instituţiei religioase.
    Poate vreunul să spună cu mâna pe inimă că a respectat principiile creştine cu totul? Adică, cu mintea, cu inima şi cu trupul.
    Altfel, hai să contestăm ceva ce niciunul n-am fost că e mai simplu aşa, nu?!

    RăspundețiȘtergere
  37. No problema Dane!

    Problema e alta insa, toti istoricii astia din categoria pe care tu ai amintit-o si care cauta radacinile poporului roman in visele lor bezmetice au priza doar la visatori la ,eventual, regizorii de filme de duzina. Un om cu mintea odihnita,un om al super evoluatului secol 21, ar putea face o harta genetica,ca tot vor sa ne inmatriculeze ca pe masini... si sa vada cat de departe duc granitile genetice ale poporului roman sau dac sau rromales sau cine om mai fi.
    Adica iau un schelet de la Carlibaba de acum spemii de ani si vad daca ceva din formula lui genetica mai traieste si unde. S-ar putea sa avem surprize si sa descoperim ca bate cu Nea George ala descoperit in Alpi si inghetat de secole si ucis din gelozie(varianta personala). Oricum te duci altfel in viata cand stii ca traiesti crescand din radacinile unui popor viteaz. Nu e SF sa fii patriot si nu trebuie sa devenim niste actorii de SFuri pentru a ne bate cu pumnul in piept ca suntem urmasii Dacilor. E bine ca inca mai avem un teritoriu pe care inca il numim al Romanilor. In ritmul in care ne seaca si deformeaza constiinta ,nu m-ar mira ca generatia viitoare sa aiba o jena sa afirme ca sunt romani.

    RăspundețiȘtergere
  38. Buna dragilor!

    Ramasei pe drum... ! :)

    Cristiana,
    Corect! Arderile e tot, lapidarile si taierea imprejur sunt neconvenabile si azi. Evreii au pastrat doar circumcizia, ca sa le vina mai lesne cu Noul Testament... :)))

    Andrei,
    Filmul este pe youtube sau in cinematografe?

    Faustinus,
    Esti pe antetul buricului. :) Merci!
    Cat despre remarca ta cu patriotismu'.... ce sa zic!? Ar trebui facuta in asa fel incat sa nu sune prea tare. Cumva dedusa, pentru ca vremea frazelor sforaitoare s-a cam terminat! Cu Nicolaescu.

    Stanjenel,
    Eu am fost crestin cu adevarat in salturi si doar cateva momente. Acum sunt crestin ortodox ateu si nici de asta nu sunt prea convins...

    Pe inaintasi nu prea avem cum sa-i facem de ras, caci ei ne-au adus in situatia aceasta de popor moale si permisiv dar tare-n gura.

    Sorin,
    Corect! Deznationalizare prin globalizare pe de o parte si prin atitudine, pe de alta parte.

    RăspundețiȘtergere
  39. unde disparu rebrenduirea?!
    :soc:

    RăspundețiȘtergere
  40. Multumesc Andrei.
    Tocmai ti-am introdus Romanismul. Cand ma strofocam mai tare mi-au fugit randurile toate-n toate partile. Le-am fugarit, le-am inghesuit, am sters, am recopiat.... Vai de mama mea de blogger:))

    RăspundețiȘtergere
  41. andreiradu ...am "vazut" filmul Black Death.
    Iluziile create pentru oameni normali ...chipurile sa-i protejeze , devin patologice cand nu ii lasi sa recunoasca si sa corecteze sensul deformarii perceptive ...
    :))) Si sa ceri sa se renunte la "ceva" ce sustii ca nu exista ?
    HA!HA!HA!

    RăspundețiȘtergere
  42. "Iluziile create pentru oameni normali ...chipurile sa-i protejeze , devin patologice cand nu ii lasi sa recunoasca si sa corecteze sensul deformarii perceptive ..."

    :)
    Da, Nima!
    "create de oameni" si PENTRU oameni!
    Iluziile = orice forma de religie!

    Iar de partea cealalta, lupta celor ce se simteau amenintati de o alta forma de reliegie!
    --

    " Si sa ceri sa se renunte la "ceva" ce sustii ca nu exista ?
    HA!HA!HA!"
    pe asta nu am inteles-o!

    RăspundețiȘtergere
  43. In film se cere omului sa renunte la Dumnezeu, Duhul Sfant si Iisus...ca nu ar exista aceasta Treime :)
    Mai vad odata filmul? Il mai vad...

    RăspundețiȘtergere
  44. Depindem de pastorul care pune "mana "pe noi/turma !

    RăspundețiȘtergere
  45. Am vazut un filmulet ...cand din turma a iesit un berbec si s-a luat la tranta cu ...cainele !
    E-n-regula !Dar Ciobanul ...aduce alti caini...

    RăspundețiȘtergere
  46. :)
    filmul vorbeste clar despre batalia iluziilor a doua "gasti", care si-au adjudecat intr-un mod diferit Dumnezeul!
    :)
    Gasca "mistica" dorea sa acapareze adepti cat mai multi din tabara adversa (testandu-i prin exprimarea unei deziceri pur formale); iar cealalta gasca dorea nimicirea proliferarii unei alte forme de "adorare"...

    Ideea este ca ambele "gasti" foloseau manipularea, teroarea, minciuna si, evident, FORTA!
    Asa s-au catarat religiile in copacul civilizatiei umane.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  47. :)
    alti caini si alti berbeci!
    Istoria se repeta la nesfarsit ca intr-o bucla temporala. Ciobanul... se distreaza.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  48. Ma uitam la filmuletul ala cu dansul traditional din Punjab. Cred ca am distins cateva cuvinte romanesti. Alea rostite de obicei cand berea inlocuieste materia cenusie in creier... Sa fim seriosi. Romanii se simt atat de inferiori uneori incat fara confirmari ca ar fi buricul pamantului, si-ar baga lama in stomac si s-ar duce dincolo de viata.

    E trist ca inca multi mai cauta astfel de motive pentru a-si trai viata aici. De parca doar daca suntem rude cu nu stiu cine de nu stiu unde, atunci avem sens in viata...

    RăspundețiȘtergere
  49. Corect! Din pacate constiinta de cetatean planetar se capata destul de greu.

    RăspundețiȘtergere
  50. Dane, scuză-mi întârzierea cu care „contrez” !
    O să încep cu nişte gânduri ce-ţi aparţin, sau ţi le-ai însuşit :

    1. „Umbla o vorba: trecut de c..t, prezent de c..t, bine cel putin ca nu avem niciun viitor! ”

    2. „Vom fi iarăşi ce n-am fost si încă mai puţin decât atât. ”

    3. „Nu ma vad in capul meu nici dac si nici roman de la Roma, ci un parlit de romanas fara ifose istorice glorioase pe care le consider toxice. ”

    4. „Din pacate constiinta de cetatean planetar se capata destul de greu.”

    Iată ce zic eu :

    1.Caută bine în Istorie şi ai să vezi că alţii sunt şi mai de c...t ca noi !
    Vezi Hiroshima, francezii musulmanizaţi, americanii ce nu au nici măcar o Identitate Naţională, englezii ce au furat pe rupte timp de secole, Catolicii care au evanghelizat mai mult cu spada, varii Napoleon, Hitler, Stalin, Mussolini, etc. şi multe alte chestii. Păi de aceea „s-au trezit dacii”din noi, că prea ne mai iau unii la mişto, ajutaţi şi de „floarea intelectualităţii auto-lezioniste” din care fac parte inclusiv mulţi amici de-ai tăi.

    2. Eu trăiesc de 22 de ani în Italia, unde nu sunt... turist. Dacă despre români şi România se spune aşa, îmi dau seama că pentru viitorul Italiei... nu există cuvinte !!!

    3. Fiecare se simte şi simte într-un anumit mod ! ... tu probabil că nu eşti nici una şi nici alta, şi de undeva din „torul” tău (ai văzut filmul PROSPERA ?) reacţionezi ca atare.

    4. Înseamnă că eşti un Globalist ! Şi eu cred că Pământul este un „organism” unitar şi viu, dar în acelaşi mod ca toate organismele, ce au ...organe.

    Noi suntem „Buricul Pământului”. Bazinul Dunărean este locul cel mai prielnic pentru supravieţuire din Europa (hrană, apărare, apa, humus, păduri, munţi, etc.). Dacii erau cei mai viteji şi cinstiţi dintre toţi tracii, care erau cel mai numeros popor euro-asiatic (Herodot). Spun toate acestea, nu pentru a demonstra că „avem un ascendent” asupra altor popoare (doar se trag toate de aici, nu ?), ci pentru că sunt TOŢI cei din jurul nostru, ba unii chiar şi de mai departe, care încearcă să ne „convingă” că suntem o... himeră !
    Traco-geto-dacii sunt civilizaţia anterioară celei greceşti (deci şi romane) , că altfel nu ar fi „împrumutat” până şi zeităţile. Pe coiful de aur de la Coţofeneşti-Prahova (sec V î.C.) este reprezenntată tauroctomia mitraică. Istoria Daciei a fost „ştearsă” cu bună ştiinţă, deoarece acolo se găsesc rădăcinile, inclusiv ale ... creştinismului. Iată un „rezumat” din ceea ce se „zice” în marile Universităţi ale Lumii... dar CONTRASTANT cu „modelul ce ne este băgat pe gât” de către actualii (pentru cât timp încă ?) CUCERITORI. Voi intelectualii „luaţi drept bune” interpretările lor „de parte”... deoarece ... sunt scrise... deci PROBE !?!? ... şi nu am pomenit de „dacizarea României” ... prospectată de ... Eminescu !... ştiu... Patapievici&Co... şi unii intelectuali... şi Mioriţa şamd.
    Dane... eu cred că suntem „urmaşii unor ... ciobani”, dar ciobani... primordiali ! Tu crezi altceva. Ce te face să crezi că tu crezi bine ???
    Desigur că mulţi „dacomani” fac mai multe daune „cauzei”... dar trebuie discernământ în a alege grâul de neghină, inclusiv în cazul opiniilor diverşilor Cueşdean, Săvescu, etc. Istoria şi Lingvistica NU sunt ştiinţe, ci... OPINII ! ... unele pot fi valabile, iar altele mai puţin ! Cert este că Logica ne poate da o mână de ajutor în această „ceaţă”. Eu personal am „părerea mea” şi numai unul care a citit ce am citit eu şi „a mâncat ce am mâncat eu” (pentru că noi mâncăm daci... îi şi respirăm !!!) poate avea aceiaşi OPINIE !

    RăspundețiȘtergere
  51. Afirmaţiile extraordinare cer dovezi extraordinare

    RăspundețiȘtergere
  52. Bună ziua, ... cu întîrziere!
    Au trecut 7 ani, domnule Dan Ioaniţescu, nu spun nici că aţi avea dreptate, nici că v-aţi înşelat. Doar vă propun -dacă aveţi timp liber- un videoclip (doar unul): https://www.youtube.com/watch?v=EA4Z1iro1as
    Cu mulţumiri,
    Cornelius, :)
    PS: sau, căutaţi -dacă n-aţi făcut-o încă- un nume "nou": Daniel Roxin
    PS: Felicitări, totuşi, pentru acest articol ... foarte comentat!

    RăspundețiȘtergere

parerea mea